Új köntösben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Balogh Péter

Idén szeptembertől - 4 éves szünet után - új, elektronikus köntösben jelentkezik az Élő Gyülekezetek folyóirat, amely megújult külsőt ad kétesztendős gyülekezeti honlapunknak is. 

Az Élő Gyülekezetek logója a nyomtatott folyóiraton
1998-2009

Bizony, évtizedeket kell már említeni, amikor az Élő Gyülekezetek című folyóiratunkról beszélünk. Az 1998 és 2009 között megjelent 46 számban rendszeresen olvashattunk hitmélyítő tanításokat, könyvajánlókat és gyülekezeti híreket. Ez utóbbi tette leginkább sajátunkká a lapot, hiszen általa a Magyarországi Keresztyén Testvér Gyülekezetek közösségi életébe kaphattunk betekintést, miközben az újság terjesztési hálózata önmagában is kapcsolatot jelentett az ország gyülekezetei között. Maszárovics Zoltán, aki Lemperger Róberttel közösen szerkesztette az Élő Gyülekezeteket, így emlékszik vissza blogbejegyzésében az indulásra:

"Az I. évfolyam 1. szám (.pdf formátumban elolvasható itt) 1998. novemberében jelent meg a Hárfa Evangéliumi Kiadó gondozásában. A lap érdekessége, hogy ez a harmadik Magyarországi Keresztyén Testvér Gyülekezetek színeiben megjelenő folyóirat: az első Kegyelem és Igazság címen volt megrendelhető, Kiss Ferenc professzor szerkesztésében (kár, hogy a Wikipedia erről a tevékenységéről nem számol be). Éppen 11 évfolyamot élt meg (hasonlóan az ÉGy-hez, csak éppen az 1933-1944 között). A második periodikát többen szerkesztették A békesség fejedelmének útján címmel."

Miután az elmúlt évek archivált számai felkerültek a honlapra (megtekinthető a Médiatár Folyóirat almenüjében), megfogalmazódott bennünk, hogy ezt az értéket nemcsak megőriznünk érdemes, de tovább munkálni is. Így indult ismét útjára a lap - immár online, vagyis interneten olvasható változatban.

Az Élő Gyülekezetek Online
(röviden: egyonline) logója
2012-től

Az új formához új név társul: Élő Gyülekezetek Online - röviden: egyonline. Nyomtatott elődjének örökségét tükrözi a logó hasonlósága, és a tartalmi folytonosságot segíti, hogy Maszárovics Zoltán társszerkesztőként ezúttal is bekapcsolódik a háttérmunkába.

Az internetes naplók (blogok) kedvelt eszközeit használva kerülnek fel a cikkek - jelenleg havi rendszerességgel - az mktgy.hu/egyonline oldalra. Az írásokat az alábbi rovatokba rendezve találjuk:

  • Beszámoló: személyes benyomások, vázlatok aktuális konferenciáról, találkozóról
  • Interjú: testvéri beszélgetések
  • Ajánló: könyv, film vagy bármi egyéb, amire érdemes felfigyelnünk
  • Tanítás: bibliai igeszakasz vagy téma feldolgozása
  • Egyéb: bizonyságtétel, nyílt levél, szolgálati utak, köszöntések

Az írások alján címkéket találunk, amelyek segítségével témakörök szerint is listázhatjuk a cikkeket. Ezekből a címkékből kapunk ízelítőt a jobb oldali menüsáv "Címkék találomra" menüjében. Alatta az Archívumban évek szerint is megtekinthetjük az írások bevezetőit, valamint a címek teljes tartalomjegyzékét is itt találjuk.

Az mktgy.hu megújult címlapja


 
Nemcsak az egyonline, de az mktgy.hu is új életszakaszba lépett. Országos honlapunk kétéves működéséhez közeledve új címlappal jelentkezik, amelyen a megszokott térképet az egyonline két, legfrissebb cikkének bevezetője váltja fel. Így rögtön értesülünk az új írásokról, és egy kattintással eljuthatunk az egyonline blog oldalára is. De a helyi gyülekezeteket mutató térkép sem tűnik el végleg, megtaláljuk a Magunkról főmenü alatt.

Noha közösségi blogunk most, azaz 2013 szeptemberében indul, mégis 2012 januárjától találunk cikkeket benne. Ennek két oka van: egyfelől így a blog azonos életciklusba kerül a helyet adó mktgy.hu-val, másfelől közkinccsé tehetők azok az értékes testvéri beszámolók, tanítások és bizonyságtételek, amelyek az elmúlt időszakban születtek. Hála legyen mindezekért az Úrnak!

Ezáltal kívánom bátorítani a testvéreket, hogy felvéve a meglévő 21 cikk fonalát kapcsolódjunk be minél többen az írásba, legyünk közös szerzői új gyülekezeti blogunknak. Szóljunk hozzá a cikkekhez az aljukon található felületen. De a hozzászólásokon, kiegészítéseken túl bátran írjunk önálló cikkeket is: adjunk hírt eseményekről, osszuk meg bizonyságtételünket, tegyük közzé az Úrtól ránk bízott tanításokat. A jobb oldali menüsáv alján található "Levél a Szerkesztőnek" linken várom ötleteiteket, írásaitokat.

Testvéri üdvözlettel,
Balogh Péter

Címkék: