Orbis – a 2000 évvel ezelőtti útvonaltervező

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Csolák Béla

Nyár van, tagadhatatlanul nyár van. Jelzik ezt a hirtelen zivatarok, a 35 Celsius-fok feletti hőség és a gyérülő székek, padsorok gyülekezeteinkben. Aki teheti, ilyenkor veszi ki szabadságát, mostanra időzíti pihenését. Sokan már hónapokkal hamarabb elkezdik a tervezést. Szálláskeresés – foglalás, látnivalók listája, menetrendi információk. Előkerülnek a térképek, berajzolt útvonalakkal, hova hogyan juthatnak el. A technikával lépést tartók megkeresik a legjobb térkép programokat telefonra, egyéb kütyükre. Az ügyesen megtervezett útvonallal időt, pénzt takaríthatunk meg. Mindez napjaink részévé vált. Fel sem merül bennünk, hogy ezek nélkül tervezzük meg utunkat.

Vajon az Úr Jézus korában vagy az apostoli korban hogyan tervezték testvéreink útjaikat? Pál apostol mennyi idő alatt juthatott el szülővárosából, Tarzuszból Jeruzsálembe? Mennyi idő alatt tudnánk végigjárni a Jelenések könyve hét gyülekezetét? Mi lenne, ha nem gyalog, hanem szekérrel utaznánk, vagy öszvér háton?

Nem tudom, ilyen kérdések foglalkoztatták-e a Stanford Egyetem munkatársait, amikor belekezdtek egy „útvonaltervező” készítésébe, méghozzá a Római Birodalom útvonaltervezőjébe.

A térképes programot az orbis.stanford.edu oldalon találjuk meg.
Amellett, hogy beírjuk a kiinduló és célállomást, választhatunk a legördülő menükben évszakot, hónapot, közlekedési formát, megkereshetjük a leggyorsabb, a legolcsóbb vagy a legrövidebb útvonalat.

A közlekedési formák között megtalálható a gyalogos, az öszvér, sőt a teve karaván lehetőség is. Érdekes összehasonlítani, hogy mennyivel lesz rövidebb az út, ha különböző módon tesszük meg.

Találunk az oldal alján egy részt, ahol a „Duration” (időtartam) fülre kattintva meg tudjuk nézni az utazás szakaszait külön napok szerint vagy települések között. Példánknál maradva, Jeruzsálemből indulva Tarzuszba 10,7 nap alatt tennénk meg a 892 km-es utat gyalog és hajóval. Ugyanezt a távolságot lóháton 8,2 nap alatt tennék meg, persze időnként tengeren utazva.

Ha az utunk során felkeresett helyekre vagyunk kíváncsiak, kattintsunk a ORBIS|via térképén egy településre és megnézhetjük a szomszédos településeket, az ottani látnivalókról is információt kaphatunk, a Pleiades nevű, ókori történeti látnivalókat tartalmazó oldal segítségével.

Angol nyelven videó ismertetőt is találunk az oldalról.
Amennyiben sikerült felkeltenem az érdeklődést, kellemes virtuális barangolást kívánok!

Címkék: