IBCM6 - Róma (2. rész)

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kovács Dániel

IBCM6 – egy igazán különleges élmény

Számomra valóban különleges megtapasztalás volt a részvétel Rómában az IBCM6-on, a Testvér Gyülekezetek missziós világtalálkozóján. A 105 különböző nemzetből érkező 750 résztvevő jó létszámnak számít a 6. alkalommal megrendezésre kerülő missziós konferencián. A témafelvetés markánsan kifejezésre hozta az együttlét célját, mégpedig: egymás erősítését és az evangélium minden emberhez való eljuttatását a mai időben is.

Már a megérkezésnél érezhető volt a nemzetek közötti, interkulturális találkozás. Szó szerint az egész világról áramlottak be az emberek. A résztvevők zászlóival feldíszített terem tovább fokozta ezt a benyomást: egység a sokféleségben. Adott a légkör, hogy együtt figyeljünk Isten Igéjére és arra, amit Ő tesz világszerte a testvérgyülekezeti mozgalom keretein belül (is).

A közös dicsőítés és imádat blokkok sok szívet megmozgattak. Hasonlóan a bibliatanulmányozás János 13-17. fejezeteiből. Célzott előadások szóltak a szolgáló vezetésről, illetve a keresztényüldözésről.

„Megélni a missziói küldetést nyomás és üldözés alatt” - gondolat képezte a súlypontot. Az egyik szeminárium (workshop) arról szólt, hogyan növekszik a gyülekezet egy kétkedő fogyasztói társadalomban. Egy belga kisvárosi gyülekezet példája mentén gyűjtöttünk ötleteket, kiegészülve magyar, amerikai, dél-afrikai, hondurasi és német gondolatokkal és tapasztalatokkal. A további szeminárium témák megtekinthetők itt (sárgával kiemelve azok, amelyeken részt vettünk a magyar csapat tagjaival).

Az esti közös együttléteken rengeteg bátorító és serkentő beszámolót hallottunk.

  • Például Albániában, ahol 1976-ban „zászlójukra tűzték”, hogy Albánia az első 100% ateista ország, a rendszerváltást követően gombaszerűen alakultak és szaporodtak városi gyülekezetek, többnyire olasz háttérrel. Azóta már ők viszik tovább aktívan az evangéliumot vidéki területekre is.
  • Ecuadorban, ahol Jim Elliot és barátai 1956-ban életüket vesztették, ma 20 testvérgyülekezet létezik csak a fővárosban (Quito), és még több az országban.
  • Etiópiában jelenleg 200 Testvér Gyülekezet él és szintén 200 teljes időben tevékeny evangélista. Az elmúlt időben évente több mint 2000 ember jutott hitre és csatlakozott a gyülekezethez.
  • Libanonban, ahol mindössze 3 Testvér Gyülekezetről tudunk, segítenek a 1,5 millió menekültet ellátni és fogadni - azt adni nekik, amire szükségük van.
  • További beszámolók Mongóliából, Nepálból, Mianmarból, Nigériából, valamint különböző iszlám országokból mind növelték a hálánkat és együttérzésünket, illetve erősítették bennünk a támogatás szükségességét.

A szeretet nem ismer nyelvi akadályokat. Az angol nyelvű konferencián sokféle és fajta ember felszólalt, hozzájárult a programhoz énekkel, imádsággal, beszámolóval. Egy nagyon színes együttlétben volt részünk. Személyes beszélgetések és találkozások testvérekkel és testvérnőkkel a világ más tájairól gazdagítottak és feltöltöttek - egy új nézőpontot kaptam Isten világméretű művéről. A saját itthoni helyzetünkre gondolva, mely egy icipici szelete az egésznek, profitálhatunk a hittestvéreinkkel való élő kapcsolatból. Nagy szükségünk van egymásra!

Alig várom a következő ilyen találkozót, amely 4 év múlva kerül megrendezésre. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Címkék: