IBCM6 - Róma

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kovács Dániel


Idén ismét megrendezésre került az IBCM (International Brethren Conference on Mission), vagyis a Keresztyén Testvér Gyülekezetek négyévente összehívott missziós konferenciája. Olasz testvéreink voltak a házigazdák, akik e mostani 6. találkozót 2015. június 22-26. között, a Róma melletti Pomeziába szervezték. Több mint 100 nemzetből voltunk jelen közel 700-an. Mottónk az Úr Jézus egységért imádkozó szavai voltak: "hogy felismerje a világ..."

 
A közel 14 órás autózás után felüdítő volt a hétfő esti nyitó alkalom és a találkozások. Ahogy a szervezők hangsúlyozták, az IBCM célja a Testvér Gyülekezetek összehozása a világ minden tájáról. Ilyenkor az alkalmak mellett kulcsszerepet játszanak a szünetekben, étkezések alatt történő és létrejövő small-talk beszélgetések és kapcsolatépítés.

Minden nap 9-kor kezdtünk, a soknyelvű ima és dicsőítés segített ráhangolódni a nemzetköziségre és arra, amit Isten tesz világszerte. Délelőttönként volt részünk egy bibliamagyarázatban János evangéliuma alapján (egység, szolgálat, üldöztetés, Szentszellem) majd egy erre építő stratégiai előadásban: belső életünk, szolgáló vezetés, gyülekezet nyomás alatt, Szentszellem és a misszió. Igyekeztek jól elosztani, hogy minden kontinens és kultúrkör szemüvegén keresztül halljunk impulzusokat.

Együtt a konferenciateremben: 100 nemzetből 700-an
Baloghné Schiffmann Judit: "Számomra a valahová tartozás érzése jelentett sokat,
örömteli volt átélni és része lenni ennek a világméretű, színes mozgalomnak."

A The Brethren Movement Worldwide aktualizált 2015-ös kiadásában 101 országról érhető el információ: statisztika, kapcsolat és imatémák.

 

Délután 20 különböző műhelymunka közül lehetett választani 2 turnusban:
- Lehetőség volt találkozni regionális szinten is, így pl. Közép- és Kelet-Európai országok maroknyi képviselőjével (Szlovéniában 2 Testvér Gyülekezet van).
- A teológiai képző intézmények előmozdítói is találkoztak, és keresik a módját, hogyan tudjuk segíteni egymást a minőségi oktatás, hálózatépítés és akkreditáció kérdéseiben.
- Nagy élmény volt a zene és dicsőítés szeminárium, amelyben összevetettük a kultúrákat és a gyülekezeti éneklési szokásainkat. Mire való a dicsőítés? Tervezettség kontra spontaneitás. Hagyományos és új énekek.
- Sport misszió témában egy uruguayi-német előadó beszélt a világhírű focisták között tapasztalható nyitottságról és hitharcokról. A legutóbbi vb-n az uruguayi öltözőben tartott áhítatokat (!).
- A globalizált világban egyre nagyobb téma a népvándorlás. Hogyan viszonyuljunk az otthonukat elhagyni kényszerülő emberekhez?
- Etikai és pásztorális kérdések, pl. házasság, az élet kezdete és vége.
- A brethren történelem network a múltunkkal és identitásunkkal kapcsolatban kutat, és tesz közzé anyagokat.
 

Kovács Dániel: "A szemináriumok nagy része a helyi gyülekezetek növekedése és fejlődése érdekében
indított el gondolatokat. Hogyan lehet közösséget építeni a szkeptikus és fogyasztói társadalomban?
Inspiráló hallani és megosztani ötleteket és tapasztalatokat."

Kovács József:
"Van növekedés, van élet,
van jövő a gyülekezeteinkben.
A kérdés, milyen áldozatot
hozok/hozunk érte.
Érdemes engedni a kialakult
szabályokból, gyakorlatból
az egészséges, növekvő
gyülekezet érdekében."

Balogh Péter:
"Megerősítő átélni,
hogy nem vagyunk egyedül."

A nap egyik csúcspontja az esti alkalom volt, amelyben kaptunk egy képet és beszámolókat (rendre egy témára felfűzve) 6-8 nemzet testvérgyülekezeti életéből. Milyen nyomással és kihívásokkal küzdenek Dél-Amerikától kezdve, Európán át egészen Dél-Ázsiáig. Milyen ébredések és megújulások tapasztalhatók a 3. világ országaiban. Lelkesítő volt hallani és látni, ahogyan Jézus építi a gyülekezetét mindenféle körülmény között.

Az intenzív hét végén egy hosszú délután jutott városnézésre is - hogy kerek legyen az élmény. Megcsodáltuk Róma nevezetességeit, a Colosseumot, a Szent Péter-bazilikát, valamint a Vatikáni Múzeumot.

Aki igényli, szívesen tartunk élménybeszámolót képekkel - akár az egyes altémákra, beszámolókra lebontva, melyekben részünk volt négyünknek.

Résztvevők Magyarországról:
Kovács Dániel, Kovács József, Baloghné Schiffmann Judit, Balogh Péter

 

Címkék: