20 éves a dömösi munka

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Nagy Ernő

2012. augusztus 25-én jubileumi találkozón vehettünk részt a dömösi Biblia Centrum jeles évfordulója alkalmából. Albrecht Győző bácsi kezdeti munkálkodása, testvérek áldozatos szolgálata és Urunk folyamatos gondviselése nyomán immáron két évtized áldásait idézhettük fel az ünnepségen sokak részvétele mellett.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki az elmúlt 20 év alatt támogatta munkánkat: imádságban, gyakorlatban, anyagilag, érzelmileg, személyes részvétellel, bátorítással, útmutatással stb, stb… Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy számíthatunk egymásra - jó tudni, hogy egy közös cél érdekében tehetünk együtt Istenünk dicsőségére!
Az alábbiakban a jubileumi megemlékezésre készített kiadványból idézünk.

 
 

 Az elmúlt két évtized ünnepének mottója nem eredeti, csupán egy kölcsönvett bibliai idézet. Szövegkörnyezetében óvatosságra, igyekezetre int, kritikus helyzetekre utal. Majd arra, hogy az Isten Igéje fogja jelenteni a különbséget.
A Biblia Centrum saját küldetésében is csupán ilyen értelemben tud eredeti lenni: elevenségét és hatékonyságát Istentől kapja kölcsönbe. Nem helyettesít sem Igét, sem gyülekezetet, hanem igyekszik saját nehézségei és küzdelmei mellett segítséget nyújtani, bátorítani, új távlatokat nyitni. Igyekszik nem a kör közepébe állni, hanem a testvériség körének (még) hiányzó láncszemeit pótolni. Majd utána csöndesen visszalépni és megengedni Őt hatni, aki az élet kútfője.
A kétélű kard (Zsid 4,12) példájánál maradva: Isten munkája tud néha fájdalmas is lenni. Ha viszont ezáltal személyes vagy közösségi életünk változik, ez azt igazolja: Isten Igéje élő és ható.

 
A régit becsülni…

A Biblia Centrum tevékenységének vannak olyan elemei, amelyek a kezdetek óta megmaradtak. Ilyen például a gyerektábor vagy a zenei tábor. Bizonyos rendezvények idővel megszűntek, anélkül, hogy ezt veszteségként kellene elkönyvelnünk. A két ifjúsági konferenciánkat pl. két gyülekezet vette át, ezek mindmáig sikeres rendezvények. Hasonló módon történt az ifjúsági munka „kiszervezése“ is.
Az időközben beindított rendezvények közül a női konferencia már 10 éves múltra tekint vissza - jelenleg egyik legszívesebben látogatott programunk!

 
…új utakat járni…

Az átalakulások ugyan együtt járnak bizonyos "korszakok", bevált rendezvények kifutásával, lezárásával, ezzel együtt fontos kérdés számunkra az, hogy milyen új utakat járjunk. Mire lenne leginkább szüksége gyülekezeteinknek? Így épült fel az elmúlt 5 év alatt több olyan program is, amely szép lassan meghatározóvá vált munkánkra nézve:

 • Nemzetközi angol tábor - csekély létszámú, magyarok számára tervezett angol táborunkat nemzetközivé tettük, és az is lett a szó jó értelmében. A résztvevők a környező országokkal kezdve egészen az USA-ig terjedően érkeznek rendezvényünkre.
 • Angol tinédzser tábor - nagy lelkesedéssel, ugyancsak anyanyelvű felelősök szervezésében.
 • BIbliai KAland tábor - nomád körülmények között, tematikusan és élményközpontúan felépítve, erőteljes hatással a résztvevő tinédzserek életére.
 • ANyák NApi találkozó - bátorítás, felüdülés, útmutatás és néha egy kis kényeztetés (nem csak) fiatal anyukák számára.
 • Mentorálás - egy bibliai, a gyülekezetekben sajnos elhanyagolt közösségépítő eszköz.
 • Start a házaséletbe - átfogó, tematikus felkészítő fiatal házasok és jegyesek számára.
 • Oktatási és Képzési Intézet - egy olyan bibliaiskola, amelyet munka, ill. egyetem mellett is lehet végezni.
                                
  Egy, a gyülekezetek számára hiánypótló eszköz, nagy középtávú potenciállal. Jelenleg átszervezés alatt.                       

 
…merészet gondolni!

Ugyanakkor továbbra is nyitott szemmel igyekszünk arra figyelni, hogy milyen új szolgálatok beindítása jelenthetne segítséget a gyülekezeteink életében. Ilyen kezdeményezés lehet pl. a vezetőképzés (aminek azért némi előélete már van köreinkben). Vagy pedig a jelenleg egyre fontosabbnak tartott gyakorlati lelkigondozói szolgálatnak a felépítése.

 
Továbbá…

A fent bemutatott programok és tervek mellett persze sok minden egyéb is jellemzi a Biblia Centrum életét. Ilyen például az évente hozzánk látogató német börtönmissziós csoport elszállásolása és támogatása a magyar börtönökben végzett szolgálatukban. Vagy pedig az évente megtartott, több gyülekezet részvételével szervezett bemerítő alkalom 200-250 vendéggel.
Vagy akár a bel- és külföldről érkező segítők, akik nem csupán az alapítvány gyakorlati feladataiban vannak segítségünkre, hanem akikkel őszinte, testvéri kapcsolatot építettünk ki.

Emellett házunkat szívesen bocsátjuk rendelkezésére olyan keresztyén csoportoknak, gyülekezeteknek, akik saját szervezésű programjaikhoz megfelelő helyszínt keresnek.
 

 

Biblia Centrum
2027 Dömös, Kossuth L. út 173.
Tel/fax: 0633 48316
info@bice.hu
www.bibliacentrum.org

Címkék: