Menny és pokol

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kovács Dániel

Az elmúlt hétvégén egy érdekes gyülekezeti konferencián vettem részt Wiedenestben: Bibliai profil elmélyítése - menny és pokol újra beszédtéma.

 
Menny, pokol és örök élet központi fogalmak az Újszövetségben, azonban sok kortársunk számára jelentőségüket vesztették. A túlvilági életbe vetett remény, ahol már nincs többé szenvedés, igazságtalanság és bántalmazás - nem is annyira attraktív elképzelés. Az "itt és most" számít.

Az emberek gyors megoldásokat keresnek, melyek a testi és lelki szenvedéseket azonnal legyőzik. A paradicsom már nem a mennyben, hanem itt a földön elérhető kell, hogy legyen. Ugyanígy sokan meg vannak győződve, hogy a pokolban igazi "party" kezdődik, ezáltal vonzóbb hely, mint a menny.

A kérdés, hogy mi jön a halál után, mint kapcsolódási pont, érezhetően kiszolgálta magát. Aki a pokolról, mint örök kárhozatról beszél azok számára, akik nem hisznek Jézusban, diszkrimináció gyanúja alatt áll. Új kapcsolódási pontokra van szükségünk... Közérthető képekre, mindenekelőtt a mennyről - hogy a bibliai kijelentések a mennyről és a pokolról újra megérintsenek minket.
 

       

"Igazi feketeleves" - mondta valaki a konferencia után. Ansgar Hörsting (szabad-evangéliumi gyülekezetek), Wolfgang Klippert (újszövetség, homiletika és egyháztörténelem tanár) és Horst Engelmann (világmisszió, Wiedenest) személyében hozzáértő előadók alaposan utánajártak a kérdéskörnek: örök kárhozat a Biblia fényében. A bibliaiskolások és "herzwerk" diákokkal együtt közel 200 résztvevő követte az intenzív programokat.

Az egyháztörténelem folyamán mindig is voltak próbálkozások az "istentelenek végét" leíró egyéb magyarázatot adni, mint a pokol. A mai napig főként e két megközelítés tartja magát:

  • Az emberek, akik nem Istennél vannak, egyszerűen nem élnek tovább, kvázi megszűnnek létezni. Az elképzelést "Annihilation"-nak nevezik.
  • Isten az ő végtelen szeretete által az idők végén mindenkivel békét köt. Akár egy Hitlert vagy még a Sátánt is beleértve.

Egyértelmű világossággal és a bibliai szövegen végzett alapos munka révén kifejtették az előadók, hogy az Igében nincs alternatívája az örök elveszettségnek. Attól függetlenül, hogy ez nekünk tetszik vagy sem. Ezen a ponton a Biblia és maga Isten "vakmerő" kijelentést tesz.
Így volt ez Jóbnál is, aki magyarázatot követelt, azonban Isten nem adott neki. Csupán az derül ki, hogy Jóbnak fogalma és joga sincs Istentől bármiféle magyarázkodást elvárni. Hasonlóan mi is gyakran csodálkozunk és össze vagyunk zavarodva anélkül, hogy világos válaszaink lennének. Isten megengedheti magának. Neki szabad merészet gondolni. A végén mégis meg fogunk lepődni, lelkesen és nagy örömmel állva előtte, dadogva, hogy "Ő tényleg mindent jól, méghozzá nagyon jól csinált".

A hétvége valóban motiváló volt - egy nehéz és érzelmileg megterhelő téma kapcsán is. Az Istenbe vetett bizalmat erősítette. Ő akkor is jóságos és irgalommal teljes, ha a tetteit én nem tudom hova tenni. Újra szem elé került, hogy különlegesen fontos örömhírünk van, és nincs más alternatívánk, minthogy az embereknek az Evangéliumot továbbadjuk.

Egy C. S. Lewis-tól származó idézet segít Isten igazságosságát hinni és megérteni - az örök kárhozatra való tekintettel is: "Végső soron kétféle ember van. Azok, akik azt mondják Istennek: legyen meg a te akaratod - illetve akiknek Isten mondja: legyen meg a te akaratod!"

 
Elhangzott előadások:

1. előadás:
Menny és pokol, miért tabutéma?
(Ansgar Hörsting)
Bevezetés. Lehet ma a pokolról beszélni? Mit mond róla az Ószövetség, Újszövetség? Hogyan gondolkodtak az ősegyházban, a művészetek hatása, evangelikál és liberális felfogások. Vissza a gyökerekhez. Kommunikáció - buktatók leküzdése (6 tipp).

2. előadás:
Pokol - tényleg alternatíva nélkül?
(Wolfgang Klippert)
Teljes megsemmisítés (annihiláció) és univerzalizmus, mint két fő alternatíva. Mit mondanak ki az egyes felfogások, történelmi visszatekintés, bibliai Igék vizsgálata és ellenvetések. Egyéb "köztes" megoldások, mint pl. reinkarnáció vagy tisztítótűz.
  >> a német nyelvű előadás első része meghallgatható

3. előadás:
Kegyetlen pokol és szerető Isten - hogyan passzol egymáshoz? (Ansgar Hörsting)
Isten a védelmünkre szorul? Isten igazolására tett kísérletek. Amikor nehezen értjük Őt. Ki mondta, hogy össze kell egyeztetni? 4 megközelítés. A válaszok, amelyeket tudhatunk.

4. előadás:
Menny és pokol elképzelések más vallásokban (Uli Neuenhausen)
A tematika a világ más tájain. Animizmus, természeti népek, vallások felfogásai. Hinduizmus, buddhizmus, távol keleti vallások. Pokol és paradicsom az iszlám világban.

Gyakorlati szeminárium:
Igehirdetés a túlvilágról egy evilági környezetben (Ralf Steinhart)
Hogyan és milyen módon prédikálok a mennyről és a pokolról? Alapvetések. Saját motivációm, hozzáállásom a hallgatókhoz. Korosztály, célcsoport figyelembe vétele. Korlátok és felelősség.
(Az előadó tavaly Freiburgban egy evangélizáción a pokolról mint valós helyről beszélt, és ezért menesztették mondván, hogy ilyen üzenettel nem fenyegethet.)

Címkék: