Dillenburgi konferencia 2015

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Csikós Péter

 
Néhány év után újra volt magyar résztvevője az évente megrendezésre kerülő dillenburgi konferenciának. Csikós Péter vezetésével hazánkból öten utaztunk ki a német testvérek meghívásának eleget téve. Az alábbiakban röviden beszámolunk arról, amit ott átéltünk.
 

[Csikós Péter] Érdemes volt áron is megvenni a dillenburgi alkalmat. Nagy vágyunk volt oda újra eljutni és várakozással tekintettünk az együttlét elé. Nagyon kedvesek voltak a vendéglátóink is, Bolyki Gábor, felesége Dorisz és családja. Fontos volt, hogy fiatalabb szolgáló testvéreket is magunkkal vigyünk. A János 6,60-7,17 igékkel foglalkoztunk Hartmut Jäger vezetésével (az iratterjesztés igazgatója). Karl-Heinz Vanheiden foglalta össze az adott igeszakaszokat, majd különböző felkért testvérek vezették be a témákat kb 15 perces időtartamban. Utána az egész Németországból (közel 200 gyülekezetből) jövő testvérek szóltak hozzá 1-1 gondolatra fókuszálva többször heten-nyolcan egymás után. Új énekeskönyvet mutattak be, melyet 5 év gondos előkészítés előzött meg. A korábbi két énekeskönyvben (Glaubenslieder 1+2) szereplő 900 énekből 464-et hagytak meg és további 100 jelenleg ismert és használt éneket illesztettek be. Végül a kenyértörési alkalom csendes és méltóságteljes volt. Nem siették el a megemlékezést, felváltva igéket olvastak, énekeltek vagy röviden hozzászóltak a férfitestvérek. Számomra jó benyomást tett az ő megszentelt együttlétük.

Dillenburgi konferencia 2015

[Csikós Anikó] Pozitív élmény volt számomra, hogy sok német hívő testvérrel lehettem együtt és jó szellemi légkört tapasztaltam. Nagy hatással volt rám a frigyládáról szóló szolgálat (1Sám 4-5): Az igét a környezetében kell nézni. Egy szekéren vitték a ládát, pedig már régi parancs volt Isten részéről, hogy a papoknak a vállukon kellett szállítani. Engedetlenség miatt következett tehát a súlyos büntetés. A vendéglátóink szeretettel fogadtak és a gyülekezetbe való ellátás is szervezett volt. És az ételek finomak voltak :-).

[Ötvös Ági] Nekem is a péntek esti előadás mondott sokat. Olyan kérdésekre adott választ, melyek engem is foglalkoztattak. Pl: Hogyan viselkedhet így a szeretet Istene? Miért kellett Uzának meghalnia? Miért kellett Izráelnek annyi embert kiirtania? Már másoktól is érkeztek ilyen kérdések, de eddig nem tudtam megfelelően felelni. Üdvtörténeti összefüggésben kell nézni az igéket, melyek egyedi, megismételhetetlen esetek voltak. Isten fel akarta rázni a népét, nem önkényesen cselekedett. Tetteinek kis százalékában viselkedett így, egyébként Ő hosszútűrő, kegyelmes és irgalmas Isten.

[Csikós Peti] Egy testvér elmondta, hogy egy prédikátor járt náluk a gyülekezetben és megkérdezte, hogy vajon lenne-e jövő vasárnap is alkalom, ha a héten visszajönne az Úr? A költői kérdésre nem kellett hangosan válaszolni, de engem elgondolkodtatott. Arra figyelmeztet, hogy a gyülekezetben a más egyéb dolgokból ne pont a lényeg maradjon ki. Hálás a szívem a kegyelemért és a személyes megváltásért.

A konferencia magyar résztvevői (háttérben a dillenburgi vár látképével)

 
[Kovács Dani]
Már az úton jó beszélgetés alakult ki, hisz egy kis légtérben utaztunk 12 órán keresztül. Örömteli volt aztán a találkozás korábbi tanáraimmal, keresztény vezetőkkel. Pozitívként emelném ki, hogy széles körben szólaltak fel felelős hittestvérek, egymást kiegészítve és tiszteletben tartva folyt az ige értelmezése. Az exegetikai bevezetések után nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlati alkalmazásra is. Számos könyvasztal és keresztény szervezetek standjai gazdagították a kínálatot. Külföldi testvérek is tartottak beszámolót, így hallhattunk többek között a portugál, kongói, cseh, lengyel és a magyar helyzetről is.

Csatoljuk az egyik különleges esti előadás magyar jegyzetét. Dr. Berthold Schwarz járta körül Isten haragos és ítélő magatartását az Ószövetségben. Hogyan tehet ilyet a szeretet Istene? Valamint a konferencia programja is letölthető.

Címkék: