IBCM5 - Strasbourg

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Maszárovics Zoltán

Beszámoló az IBCM (International Brethren Conference on Mission), vagyis a Keresztyén Testvér Gyülekezetek 5. nemzetközi missziós konferenciájáról, amelyet Strasbourgban rendeztek 2011. jún. 13-17. között.

 
Az IBCM5 konferencián hárman vettünk részt Magyarországról. A mozaikszó jelentése: International Brethren Conference on Mission (Testvér Gyülekezetek Nemzetközi Missziós Konferenciája). Az alábbiakban naplószerű, rövid, néhol egymondatos feljegyzéseimet teszem közzé. Részben mert közvetít valamit a sokszínűségből, szolgálhat meglepetésekkel, részben pedig azért, mert a leírt országokért, az ott folyó munkáért imádkozhatunk egyénileg és gyülekezeteinkben is.

Az Egri Belvárosi Gyülekezetnek három részletben küldött levélből ollóztam össze a következőt (a jelen idő azt fejezi ki, hogy a konferencia ideje alatt írtam a beszámolót):


E-mail 1:
A konferencia nagyon jó. Több, mint 90 országból vagyunk együtt, olyanok, akik a szívén viselik a Testvér Gyülekezetek sorsát, misszióját. Egy nagy gyülekezeti házban vagyunk, amit a pünkösdistáktól kértek kölcsön a szervezők. Inkább konferenci-épületnek néz ki, nagyon praktikus. A nagy teremben elfér a közel 500 testvér, az alagsorban ebédlő és szemináriumi helyiségekkel.
A fő szervezőt Neil Summertonnak hívják. Évekkel ezelőtt valamilyen államtitkár volt a brit adminisztrációban, így van adottsága a szervezéshez, nagyon agilis. Hangja és beszéde hasonlít Roger Brindéhez.

A tegnapi nap igazán nagy áldás volt: a bevezető igehirdetést Czeslaw Bassara tartotta, aki Lengyelországból jött. Azt kérte a hallgatóságtól, hogy képzeljük el, itt van Dr. Lukács és tegyük fel neki a kérdéseket az Apcsel 2-ből. Akár egy gyermek-bibliaóra, áldott volt, mert fenntartotta a hallgatóság figyelmét és felhívta a figyelmet a legfontosabbra: a gyülekezeteknek együtt kell működniük, úgy, hogy a körülöttünk élő embereket elérjük az evangéliummal.

A délelőttöt egy Burundiból jött testvér folytatta. Remek összefoglalót tartott arról, hogy változik a világ. A fiatalokat el kell érnünk. Ők képezik a föld lakosságának 70%-át. Őt követte: Paco Diaz, egy mexikói testvér. A lelkesedése mindenkit felülmúlt. Nem takargatta érzéseit, rendkívül kifejezően beszélt arról, hogy el kell érnünk az embereket a megapoliszokban is, amiket ő úgy nevezett: dzsungel-városok (mert hatalmas beton dzsungelek), ahol ő él: Mexico City, 23 millió lakosú óriás-város.

Délután szemináriumok voltak. Magam az internettel kapcsolatosra jelentkeztem be: mik az előnyei és hátrányai a használatának? A résztvevők beszámoltak, hogyan használják: Afrikától Új Zélandig. Milyen hasznos a kapcsolattartáshoz, de veszélyes is (pl. játékfüggőség, internetes vásárlási láz, pornográfia, közösségi portál függés - pl. Facebook). Hozzászóltak kenyaiak, surinamiak is. Van olyan idős testvér, aki a Facebookon keresztül "ellenőrzi" az unokákat. De vigyázni is kell, pl. az igehirdetések internetre kerülésével.

Este néhány ország képviselői számoltak be munkájukról: Egyiptom, Dél-Afrika, Zambia, Argentina. Egy japán testvér is eljött. Nem messze van a gyülekezetük Fukushimától, ahol az atomerőmű-katasztrófa volt. Megköszönte az ima és anyagi támogatást. Nagy szükségük van rá.
 

E-mail 2:
A tegnap esti alkalmon több ország képviselői is beszámoltak a munkájukról vagy éppen csak bemutatkoztak. Madagaszkár, ahol 64 gyülekezet van és az ország elég szegény, mégis örömmel énekeltek a testvérek (természetesen nem értettük). Angolában már több évtizede vannak gyülekezetek, jelenleg is kb. 2000. Nem tévesztettem el a nullákat: kétezer gyülekezet van. Egy ausztrál testvér érdekes munkáról mesélt. Egy olyan háromezer lakosú helyre viszik az evangéliumot (Észak-Ausztrália sivatagos területe), ahol az emberek nem tudnak írni, olvasni. Így rajzos formában mutatják be és táblákra teszik fel a történetet. Megmutatott egy-két eseményt a Bibliából, a vetítőn felrajzolták nekünk is. Egy pakisztáni fiatalember arról beszélt, hogy bármekkora is a feszültség Indiával, indiai nőt vett feleségül és visszatértek Pakisztánba a muzulmánok között szolgálni. Egy mongol testvér néhány éve tért meg és máris gyülekezetet plántáltak, ami növekszik. Etiópiában és Kongóban nem könnyű a helyzet. Vietnámban pedig üldözés van, de ennek ellenére jó néhány gyülekezet létezik. Erről egy misszionárius számolt be, aki elmondta: ha kutyahúst tálalnak fel, meg kell enni.

Az orvosmisszionáriusok szemináriumán arról beszéltek, hogy a közép-afrikai 5-6 Testvér Gyülekezeti missziós kórházban nincs elég orvos, műszer, van amelyiket be is kellett zárni. Imádkozzunk értük!

A délelőtt során egy francia testvér beszélt a fiatalok közötti munkáról. Rámutatott, hogy az Úr tanítványai is fiatalok voltak. Olyan is követte Jézust, aki még a 18-at sem töltötte be. Sőt, a kereszténység történelmében az ébredések is fiatalok között történtek. Igenis, foglalkozni kell a fiatalokkal. Néhány dologban változtatnunk is lehet: pl. a bibliatanulmányozás helyett nyugodtan lehet bibliai-tréning. A fiatalokat képezni kell, ami nem egyenlő a bibliaolvasással, tudni akarják: mikor, miről lesz szó, ki fog beszélni és meddig tart egy ilyen alkalom. Hozzátette: a házasság előtt is jó, ha van "tréning", fel kell készíteni rá a fiatalokat. Milyen furcsa, hogy egy-egy állás betöltéséhez mennyit tanulunk és képzéseken veszünk részt. Egy ilyen életreszóló dologba - mint a házasság - meg csak úgy belecsöppenünk.


E-mail 3:
Ezen legutolsó beszámolóban a missziós beszámolók közül szeretnék néhányat megemlíteni, abból a célból, hogy imádkozzunk ezekért a testvérekért és országokért. Talán a legmegdöbbentőbb a dologban, hogy mindezek Testvér Gyülekezetek, és sokról nem is hallottam korábban.

  • Pakisztánban, ahol pedig a lakosság nagyrésze muzulmán, van kb. 100 gyülekezet és kb. 100 házikör. De még hatalmasabb a gyermekek között végzett munka. A különböző gyerekórákon kb. 6500 gyermek vesz részt. Ebben az országban egyébként üldözés van több helyen.
  • Kolumbiában is több gyülekezet van. Onnan küldtek ki egy misszionáriust Kínába. Ahová hivatalosan, ilyen minőségben nem mehetett volna, hanem beiratkozott a tiencsini egyetemre, hogy kínait tanuljon. Hatalmas város, 12 millió lakossal, az emberek kedvesek és érdeklődőek.
  • Egy idős izraeli testvér a 6 napos háború alatti élményéről tett bizonyságot, illetve elmesélte, milyen a Hermón harmatja. Hangsúlyozta, a 133. zsoltár erről beszél: a testvérek közötti szeretetről.
  • David Araya és felesége Chilében munkálkodik, méghozzá Santiagoban, aminek 6 millió lakosa van. Fiatalok között végeznek szolgálatot. Elénekelt egy szép éneket, nagyon jó hangja van.
  • Fidzsi és Tongo képvielője elmesélte: 25 Testvér Gyülekezet van az országban (egyébként nincs egymillió lakos sem, a Testvér Gyülekezetek a legnagyobb keresztény felekezet), 2 általános iskolát, 1 középiskolát, 1 bibliaiskolát és 3 tábort működtetnek. Misszionáriusaik több országban is vannak kiküldetésben (pl. Burkina Faso, Chad stb.).
  • David Lyttle és a felesége Görögországban és Macedoniában misszionáriusok, de eredetileg Írországba valósiak. Gyülekezetet plántálnak, ifjúsági munkát végeznek és evangéliumi irodalmat terjesztenek.
  • Argentínának 35 millió lakosa van, és van 1200 gyülekezete (Testvér Gyülekezet), működtetnek vagy 30 iskolát is.
  • India 1,2 milliárd lakossal bír, vagy 400 millió gyermeket kellene elérni az evangéliummal. Nem könnyű a feladat.
  • A Postal Bible School nevű szolgálat papíron bilbiai kurzusokat juttat el emberekhez. Új irány, hogy mobiltelefonokra is adaptálnák a kurzusokat. Orosz testvérek programozzák már iPhone-ra, Androidra is. Így a fiatalokat jobban el lehet érni vele.
  • Ugandában is van 15 gyülekezet. Az ország érdekessége, hogy ha valaki megtér: családostól tér meg. Akár az "apcsel-időkben".

Az estét áhitat zárta, méghozzá az a testvér beszélt, akit Liszabonban néhány éve meglátogattam (Antonio Calaim). Háziorvos volt, most már nyugdíjas, de időnként besegít az Orvosok Határok Nélkül szervezetben pl. Afrikában.

Néhány videófelvételt is készítettem a telefonommal, amelyek az alábbi összeállításban láthatók. Felhívnám a figyelmet a klip 6. percében szereplő (részben) argentin kórusra, akik a jól ismert 236. sz. "Vonj közel jobban" c. éneket adják elő portugálul.

 


További hasznos oldalak az eseményről:
ibcm.net  |  szolgálatok (mp3)  |  video1  |  video2  |  video3  |  képek

Címkék: